Kapıya gelen sütçüden süt alma nimetine kavuşunca sütlaç yapmadan olmazdı.yapılan sütlaç 3 saat içinde tüketilip doya doya yenilmediğinden şikayet edilince sütçü amcanın geleceği günü iple çeker oldum.Bizim ailede sadece Annemin sütlacı yenir.Her gittiğimizde Annem bolca yapıp dolaba koyar gidip gelip yiyelim diye.Özellikle yazın dondurma gibi tadı olur.Bu yaz oğluma senin için sütlaç yaptım dedi,o da çok sevdi ve bittiğini görünce de Anneanne bana yine süt ilaç yapar mısın dediğinde hem çok güldük hem çok doğru bir isim olduğunu düşündük.Annemin sütlacını sadece biz değil yiyen herkes çok beğenir.Bayramda yiyen misafirlerden biri kıvamını tutturmak için nişasta mı kullanıyorsun diye sorunca Annem hem çok şaşırmış hemde çok kızmış.Çünkü bizde sütlaç büyük bakır tencere de odun ateşin de yavaş yavaş kaynatılarak yapılır.Dibi tutmasın pirinçler eşit miktar da şeker ve süt çeksinler diye sık aralıklarla karıştırılır.Bu durumda kıvamın da olur herşey.Başka bir detay Annem şekerine defalarca bakar ve baktırır. Anneme çok çıraklık yapmışımdır sütlaç pişirirken özellikle tadına bakma ve kazanın dibini yeme konusunda.Bu çıraklıktan sonra ilk denemelerimde biraz kıvamını ve şekerini tuturamasam da, artık annem kadar güzel sütlaç yapabiliyorum.
Malzemeler
- 1çay bardağı pirinç
- 1 litre süt
- 1/2 s çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı şeker
Sütlaç nasıl yapılır?
- Pirinci yıkayıp bir tencereye alın.
- Üzerine süt ekleyip karıştırın.
- Ocağın altını kısıp, sık sık karıştırarak pirinç iyice açılana kadar pişirin.
- İndirmeye yakın, içine tuz ve şekeri ilave edin.
- Sıcakken kaselere paylaştırın.
Notlar:
- Pirinç direkt olarak süte eklenirse açılma süresi oldukça uzuyor.isterseniz ön haşlama yapabilirsiniz.
- Eğer kıvamı koyu gelirse, 1 su bardağı daha su ekleyip 4-5 dakika daha pişirin.
- Arzu ederseniz sütlacı ateşten aldıktan sonra biraz vanilya ekleyebilirsiniz.
- Şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilir, azaltabilirsiniz.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder