3 Ekim 2012 Çarşamba

KIŞ HAZIRLIKLARI AJVAR SOS

                
AJVAR SOS VEYA  KÖZLENMİŞ PATLICAN
Bu sosu 7 yıl önce aldığımda o kadar çok sevmiştim ki her kahvaltı da kavanozun tamamını yememek için kendimi zor tutuyordum.Kışın hep yaz sebzeleriyle  bolca yaparım diye hayal eder yazın çok tükaettiğimiz için yapma gereği duymazdım.İki kavanoz iki günde tüketilince   ve pazardan  güzel patlıcanları görünce tekrar yapmak gerekti.

   
 Bu patlıcanlar gerçek bostan patlıcan olduğundan mı, tohumundan mı, yoksa hormonlu oluşundan mı bu kadar büyük bilmiyorum.Aldığım iki satıcıda kendi bahçelerinde yetiştirdiklerini söylediler.İlk gördüğümde almakta tereddüt edince satıcı teyze çok övüp  üstüne birde tarif verince (közle,yağ dök veya tavada biraz çevir üzerine domates sos dök ye) denemiş oluruz diye aldık.  Herkes hala bahseder o patlıcandan. Ogün den beri gözüm tezgahlarda bu patlıcanı arar oldu iki yıl aradan sonra görünce de tezgahtaki bütün  patlıcanları almamak için kendimi zor tutuğumu düşünsem de hatırı sayılır miktarda aldım.Zaten közle'yince yarıya iniyor.Herşeye çok yakışıyor makarnaya sabah kahvaltısına yada dışardan geldiniz yemek yapacak ne zaman ne de takadiniz var açın bir ajvar sos yanına bir bardak ayranla tadına doyum olmaz.Tohumlarından biraz sakladım seneye inşallah kendimiz yetiştiririz.
Malzemeler
                                                                                            
  • 2 kg patlıcan,
  • 1 kg kırmızı biber,
  • 8 adet orta boy domates,
  • 2 adet soğan,
  • 8-9 diş sarımsak,
  • 1 çay bardağı sıvıyağ,
  • 1 yemek kaşığı pul biber,
  • 1,5 yemek kaşığı tuz.
  • 1 çay kaşığı şeker
  •   Hazırlanışı:
  1. Patlıcanları ve biberleri közleyin,
  2. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağ da kavurun,
  3. Sarımsakları rendeleyip ekleyin ve kavurun,
  4. Domatesleri rendeleyip ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun,
  5. Kabuklarını soyduğunuz patlıcan ve biberleri ekleyin,
  6. Karışımı blenderdan geçirin
  7. Tuz,Şeker ve pul biberini ekleyip karıştırın,
  8. 10-15 dakika daha pişirin,
  9. Sıcakken kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin,
  10. 1 gece bu şekilde beklettikten sonra güneş görmeyen bir yere kaldırın.
Bir hafta içinde tüketecekseniz: Sosu kavanozlara koyup üzerini kapatacak kadar zeytinyağı koyarak hava almasını önleyin. 
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder