3 Ekim 2012 Çarşamba

SÜTLAÇ VEYA SÜT-İLAÇ

                                                              
Kapıya gelen sütçüden süt alma nimetine kavuşunca sütlaç yapmadan olmazdı.yapılan sütlaç 3 saat içinde tüketilip doya doya yenilmediğinden   şikayet edilince sütçü amcanın geleceği günü iple çeker oldum.Bizim ailede    sadece Annemin sütlacı yenir.Her gittiğimizde Annem bolca yapıp dolaba koyar gidip gelip yiyelim diye.Özellikle yazın dondurma gibi tadı olur.Bu yaz oğluma senin için sütlaç yaptım dedi,o da çok sevdi ve bittiğini görünce de Anneanne bana yine süt ilaç yapar mısın dediğinde hem çok güldük hem çok doğru bir isim olduğunu düşündük.Annemin sütlacını sadece biz değil yiyen herkes çok beğenir.Bayramda yiyen misafirlerden  biri kıvamını tutturmak için nişasta mı kullanıyorsun diye sorunca  Annem hem çok şaşırmış hemde çok kızmış.Çünkü bizde sütlaç büyük bakır tencere de odun ateşin de yavaş yavaş kaynatılarak yapılır.Dibi tutmasın pirinçler eşit miktar da şeker ve süt çeksinler diye sık aralıklarla karıştırılır.Bu durumda kıvamın da olur herşey.Başka bir detay  Annem şekerine defalarca bakar ve baktırır. Anneme çok çıraklık yapmışımdır sütlaç pişirirken özellikle tadına bakma ve kazanın dibini yeme konusunda.Bu çıraklıktan sonra ilk denemelerimde biraz kıvamını  ve şekerini tuturamasam da, artık annem kadar güzel sütlaç yapabiliyorum.
Malzemeler
  • 1çay bardağı pirinç
  • 1 litre süt
  • 1/2 s çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı şeker
Sütlaç nasıl yapılır?
  • Pirinci yıkayıp bir tencereye alın.
  • Üzerine süt ekleyip karıştırın.
  • Ocağın altını kısıp, sık sık karıştırarak pirinç iyice açılana kadar pişirin.
  • İndirmeye yakın, içine tuz ve şekeri ilave edin.
  • Sıcakken kaselere paylaştırın.
Notlar:
  1. Pirinç direkt olarak süte eklenirse açılma süresi oldukça uzuyor.isterseniz  ön haşlama yapabilirsiniz.
  2. Eğer kıvamı koyu gelirse, 1 su bardağı daha su ekleyip 4-5 dakika daha pişirin.
  3. Arzu ederseniz sütlacı ateşten aldıktan sonra biraz vanilya ekleyebilirsiniz.
  4. Şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilir, azaltabilirsiniz.
 Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder